Sterker ondersteunt internationale studenten op de Radboud Universiteit (RU)

Collega's Ingrid Peters en Hatice Tokgöz-Bölek vertellen meer over hun rol als Social Worker voor internationale studenten op de Radboud Universiteit (RU). Ingrid werkt al 20 jaar bij Sterker (voorheen NIM maatschappelijk werk). Onder andere als maatschappelijk werker, Coördinator Buurtbemiddeling en Coördinator Groepswerk. Sinds 2021 werkt ze twee dagen in de week als Social Worker op de RU. Hatice is sinds 2017 in dienst bij Sterker. Eerst gedetacheerd als teamleider en na een reorganisatie werkzaam als transitiecoach. Sinds 2020 is Hatice gedetacheerd als docent bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en daarnaast op de RU als Social Worker.

Social Worker op de RU


Begin 2021 hebben Sterker en de RU contact gehad over de hoeveelheid complexe hulpvragen van internationale studenten. Deze zorgden voor een hoge druk op de keten van studieadviseurs, studentenpsychologen en andere disciplines. De RU signaleerde dit in het zogeheten Plan Studentenbegeleiding 2020-2023. Ze startten daarom het team Social Work en vroeg Sterker 32 uur Social Workers te leveren.

Hatice en Ingrid voeren dit werk als Social Workers sinds mei 2021 uit, samen met een collega van de RU. Hatice: “we zijn Social Workers, dus werkzaam in de uitvoering. Onze ondersteuning is divers en studenten kunnen met van alles bij ons terecht: van vragen over verzekeringen tot eenzaamheid en van huisvesting tot depressiviteit." De intensiteit van de ondersteuning verschilt per student. Ingrid: “het kan gaan om coachen, vertalen, doorverwijzen of ergens mee naartoe gaan. Soms is een mailtje al voldoende en soms begeleiden we een student het hele jaar door. Een aantal keren per jaar verzorgen we ook een korte empowermentgroep voor studenten.”

Laagdrempelig en zichtbaar


Ingrid en Hatice zijn vanuit Sterker gedetacheerd en zijn bij de RU onderdeel van een team Studentsupport. Ze nemen deel aan verschillende overleggen met onder andere psychologen, decanen en studieadviseurs. Ze zijn ook recent gestart met twee inloopspreekuren. Hatice: “we werken graag in de preventie. Studenten moeten ons vinden voordat ze in de stress raken. De inloopspreekuren zorgen ervoor dat onze ondersteuning nog laagdrempeliger is”. Ingrid vult aan: “ook door aanwezig te zijn bij kennismakingsbijeenkomsten, workshops en andere sociale activiteiten van de RU zijn we zichtbaar voor studenten. Inmiddels hebben we 289 studenten ondersteund.”

Vooruitgang


Bij de start van Hatice en Ingrid signaleerden zij een aantal zaken. Ingrid: “er is echt naar onze signalen geluisterd en het beleid is aangepast. Dit betekent dat er al zaken verbeterd of veranderd zijn, maar we kunnen daarin nog stappen zetten. Als internationaal student kan het nog steeds eenzaam zijn in Nijmegen of in Nederland. Het zijn soms ook praktische zaken waar ze tegenaan lopen. Zo zijn er veel websites die alleen in het Nederlands te raadplegen zijn en hulpverleners die liever niet in het Engels willen begeleiden.” Hatice en Ingrid zijn er dan voor hulp en ondersteuning. Hatice: ”het is niet altijd goed geregeld voor internationale studenten. We zitten nu ook geregeld in ketenoverleggen met Sterker, Bindkracht10 en de Buurtteams. Hierdoor kunnen we veel beter samenwerken met alle betrokken partijen.”

Mooie resultaten


Als Social Worker op de RU ben je niet gebonden aan maximum aantal bijeenkomsten voor studenten. We doen wat nodig is voor de student. Ingrid: “je kunt écht iets betekenen voor studenten. Soms voelen ze zich verloren en afgesloten van een sociaal netwerk. Samen zetten we dan kleine stapjes en zien we ze sterker worden.”

Ook van de empowermentgroep die ze geven zien ze mooie resultaten. Hatice: “Studenten denken vaak dat ze de enige zijn. Door de ontmoetingen en de open gesprekken met andere studenten zien ze in dat ze niet alleen zijn. Het is fijn dat we dit voor studenten kunnen betekenen.”
Publicatiedatum: 13 juli 2023
Heb je nog vragen?
Sterker sociaal werk Stel een vraag
Sterker sociaal werk