Een scheiding en de periode daarna zijn vaak verwarrend en stressvol voor ouders en kinderen. Kinderen zijn onlosmakelijk met hun ouders verbonden. Voor kinderen zijn het vooral de conflicten tussen ouders die een negatief effect hebben op hun ontwikkeling. In onze visie stopt na de scheiding het partnerschap, maar gaat het ouderschap door. Ouders blijven verantwoordelijk voor opvoeding, verzorging en gezonde ontwikkeling van hun kinderen. Pijn en verdriet opgelopen in de partnerrelatie, werken soms ongewild door in de ouderschapsrelatie.
Communicatie en het maken van afspraken kan hierdoor bemoeilijkt worden. Ouderschapsbemiddeling heeft als doel dat er rust komt voor alle betrokkenen.
Wat is ouderschapsbemiddeling?
Bij ouderschapsbemiddeling bieden we specialistische ondersteuning aan ouders middels gesprekken. Wij ondersteunen ouders bij het reorganiseren van het ouderschap. Samen met ouders onderzoeken we hoe het ouderschap na de scheiding vormgegeven kan worden. Dit kan in de vorm van coöperatief of parallel solo ouderschap. Maatwerk is hierin het uitgangspunt. Het welzijn en de rechten van kinderen staan in onze gesprekken centraal.
Wat is onze werkwijze?
We starten met een intakegesprek. In dit gesprek bespreken we de huidige en de gewenste situatie. Vervolgens bekijken we met het team Scheiden en Omgang of wij bij de vragen kunnen ondersteunen. De trajecten bieden we op maat aan en duren maximaal 12 maanden.
Wat kan ouderschapsbemiddeling opleveren?
Het vervullen van de door ouders gestelde doelen die welzijn en rust bevorderen.
Waar werken we aan?
- Het ontwarren van de ouderrelatie en de ex-partnerrelatie;
- De overgang van het gezamenlijk ouderschap naar alleenstaand ouderschap;
- De veranderingen in het leven van ouders en kinderen na de scheiding;
- Het maken van afspraken over de kinderen.
Wat verwachten wij?
Onze hulp is kosteloos en vrijwillig. Wij vragen van ouders dat zij zich inzetten tijdens de ondersteuning.