Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Bij mantelzorg zorg je voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking, verslaving of psychische problemen heeft. Het kan gaan om je partner, een kind, broer, zus, vader, moeder, een ander familielid of een goede vriend(in). De zorg kan intensief zijn en je kunt mantelzorger zijn voor een naaste die bij jou thuis woont, zelfstandig woont of in een zorginstelling woont. Je wordt hier niet voor betaald, je zorgt soms 24 uur per dag en je kunt hier niet zomaar mee stoppen. Het kan ook zijn dat je geen zorgtaken hebt, maar dat je vooral veel zorgen maakt om jouw naaste.

Mantelzorgondersteuning

Voor jezelf en voor de ander

Mantelzorg Nijmegen is er voor alle mantelzorgers in Nijmegen. Daarnaast hebben wij extra aandacht voor drie specifieke groepen:
jonge mantelzorgers, migranten mantelzorgers en GGZ-mantelzorgers.

Individuele ondersteuning
Je kunt bij Mantelzorg Nijmegen terecht wanneer je behoefte hebt aan een luisterend oor, het bespreken van je zorgen en mogelijke oplossingen hiervoor. Een gesprek kan gaan over het behouden of terugvinden van je balans in combinatie met je zorgtaken. Of over praktische zaken zoals bijvoorbeeld respijtzorg en de regelingen van de gemeente Nijmegen. Maar ook wanneer je iemand nodig hebt die kan meedenken over de nodige zorg en ondersteuning. Mantelzorg Nijmegen kan je hierbij ondersteunen. Dit kan via e-mail, door te bellen, door bij jou thuis langs te komen of een afspraak met jou te maken bij op locatie. Mocht een vraag niet bij Mantelzorg Nijmegen thuishoren, dan kijkt zij samen met jou waar je wel terecht kan met deze vraag.
Collectieve ondersteuning
Door het jaar heen organiseert Mantelzorg Nijmegen activiteiten, cursussen, themabijeenkomsten en wandelingen. Je kunt bij Mantelzorg Nijmegen terecht voor de cursussen ‘Sterker in Mantelzorg‘, ‘Psychische problemen in de familie‘, ‘Omgaan met levend verlies‘ en ‘Na het Mantelzorgen‘. Daarnaast organiseert Sterker sociaal werk de lotgenotengroep 'Rouwverwerking'. Er worden soms ook activiteiten specifiek voor jonge mantelzorgers, migranten mantelzorgers en GGZ-mantelzorgers georganiseerd.

Tijdens deze activiteiten kun je:
  • mantelzorgers ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten
  • je verhaal delen met mantelzorgers die hier voor open staan
  • luisteren naar de verhalen van mantelzorgers
  • steun krijgen van mantelzorgers
  • tips en ervaringen uitwisselen
  • informatie vergaren over bepaalde thema’s die voor jou van belang kunnen zijn

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.mantelzorg-nijmegen.nl. Hier vind je onder andere informatie over het aanbod van Mantelzorg Nijmegen, een mantelzorgmakelaar, andere ondersteuningsmogelijkheden, een zorgpauze en meer. Je kunt ook contact opnemen met Mantelzorg Nijmegen door te bellen naar 088 – 0011333 of te e-mailen naar info@mantelzorg-nijmegen.nl Op de website kun je ook gebruik maken van het contactformulier.

Op de hoogte blijven

Mantelzorg Nijmegen stuurt een paar keer per jaar e-mailberichten met daarin belangrijk nieuws voor mantelzorgers en berichten over ontwikkelingen rondom mantelzorg binnen de gemeente Nijmegen. Hier staat ook informatie in over de cursussen en activiteiten voor jonge en volwassen mantelzorgers. Je kunt je inschrijven voor deze e-mailberichten door te e-mailen naar info@mantelzorg-nijmegen.nl.